Mohyla míru, Gesamtansicht
Südansicht
Österreichischer Schildträger

Mohyla míru (deutsch: Friedenshügel) gilt als das älteste Friedensdenkmal in Europa[1]. Das Objekt wurde vom Priester Alois Slovák initiiert, [2] erinnert an die Schlacht bei Austerlitz und befindet sich

a stojí na Prackém kopci asi kilometr jižně od obce Prace, v místě rozhodujícího vítězství Francouzů nad Rusy a Rakušany.

Die Mohyla Míru ist als Kulturdenkmal der Tschechischen Republik geschützt.[3]

Historie Bearbeiten

Mohyla míru vznikla mezi lety 1910 a 1912. Iniciátorem stavby byl vlastenecký brněnský kněz a pedagog Alois Slovák. Navrhl a postavil ji významný český architekt Josef Fanta, umělecko-řemeslné prvky realizoval Franta Anýž [4] a skulpturální výzdobu provedl sochař Čeněk Vosmík. Otevření památníku a vysvěcení kaple bylo odloženo kvůli první světové válce, plánovalo se na rok 1914 a proběhlo až roku 1923. Stávající tabule s nápisy, umístěné pod vrcholem památníku však nejsou původní. Původní tabule obsahovaly úryvky z latinského hymnu Dies irae.

Architektura Bearbeiten

Budova je realizována v secesním stylu a zpodobňuje staroslovanskou mohylu. Stavba je vybudována z lomového kamene a tvoří ji čtyřboký komolý jehlan, vysoký přes 26 metrů. Zakončena je 10 metrů vysokým měděným starokřesťanským křížem spočívajícím na zeměkouli a zdobeným reliéfními motivy Panny Marie, ukřižovaného Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy. Pelikán na zadní straně kříže symbolizuje Vykupitele. Doplněna jsou jména čtyř evangelistů Matouše, Marka, Lukáše a Jana. Čtyři štítonoši v rozích stavby jsou díla sochaře Čeňka Vosmíka a jejich štíty symbolizují Francii, Rakousko, Rusko a Moravu, na jejímž území k bitvě došlo.

Uvnitř památníku najdeme čtvercovou 10 x 10 metrů velkou kapli s oltářem z mramoru. Pod podlahou kaple je umístěno ossarium neboli kostnice, v níž jsou uloženy ostatky nalezené v prostoru bývalého bojiště. Zaklenutí čtvercové kaple vytváří pozoruhodnou akustiku - šepot v jednom rohu je v protilehlém rohu slyšet ve stejné hlasitosti (diagonální akustika). Podobná „whisper gallery“ je i v katedrále Sv. Pavla v Londýně.

Areál muzea Bearbeiten

Nedaleko památníku se nachází muzeum Brněnska s expozicí Bitvy tří císařů. Blízko mohyly byl v 21. století odhalen pomník rakouské brigádě gen. majora Jirčíka, která se vyznamenala při obraně tohoto návrší během bitvy. Před muzeem je umístěna replika rakouského tříliberního děla systému Liechtenstein, vzor 1753.

Referenzen Bearbeiten

  1. Website des Friedensdenkmales
  2. Website über Napoleonische Kriege in Mähren
  3. {MonumNet|název=Pomník Mohyla míru|ID=145477|datum=2013-2-4}
  4. http://www.archinet.cz/index.php?mode=article&art=17412&sec=10025&lang=cz

Links Bearbeiten

Kategorie:Pomníky a památníky v Česku Kategorie:Secesní stavby v Česku Kategorie:Prace Kategorie:Stavby v okrese Brno-venkov Kategorie:Kulturní památky v okrese Brno-venkov Kategorie:Kaple v okrese Brno-venkov