Vorlage:Infobox Firma

Repower (do května 2010 Rätia Energie AG) je mezinárodní energetická společnost s provozní centrálou v městě Poschiavo (kanton Graubünden, Švýcarsko). Historie společnosti sahá zpět více než 100 let. Její klíčové trhy zahrnují Švýcarsko, Itálii, Německo a Rumunsko. Skupina operuje podél celého hodnotového řetězce, od výroby a obchodování až po prodej. Akcie Repower AG jsou kótované na Švýcarské burze SIX.

Skupina Repower zaměstnává okolo 720 lidí, plus 400 obchodních zástupců v Itálii a asi 30 učňů ve Švýcarsku.

Historie Bearbeiten

Již více než 100 let je firma Repower jedním z největších poskytovatelů elektrické energie ve Švýcarsku. Byla založena v roce 1904 jako Kraftwerke Brusio AG, ve stejném roce společnost začala se stavbou své první elektrárny − v té době největší stavby vysokotlaké vodní elektrárny v Evropě − v městě Campocologno v regionu Poschiavo v kantonu Graubünden, ve Švýcarsku. Blízkost italské hranice urychlila zapojení společnosti do mezinárodních projektů a obchodních aktivit. V roce 2000 provedly společnosti Kraftwerke Brusio AG (Poschiavo), AG Bündner Kraftwerke (Klosters) a Rhätische Werke für Elektrizität AG (Thusis) fůzi za účelem vytvoření skupiny Rätia Energie AG, která byla následně v roce 2004 připojena aurax ag (Ilanz). V roce 2002 skupina zahájila obchodování v Itálii, a v roce 2007 vstoupila na německý trh a zahájila obchodování v Praze. Od roku 2009 společnost operuje rovněž v Rumunsku.

V roce 2010, se Rätia Energie AG přejmenovala na Repower AG.

Struktura akcionářů Bearbeiten

Akcionáři společnosti jsou:

  • Kanton Graubünden 46%
  • Alpiq Holding AG 24,6%
  • EGL AG 21,4%
  • Free float 8% + podílové listy

Hlavní finanční data Bearbeiten

Repower připravuje své účty ve Švýcarských francích. Výsledky za rok 2010 byly oznámeny dne 23. března 2011.

2010 hlavní finanční data miliony CHF
Celkové provozní výnosy 2,267
Zisk skupiny 80
Provozní zisk (EBIT) 163
Rozvaha celková 2,274
Ekvita 922

Správní orgán Bearbeiten

Správní orgán (představenstvo) zahrnuje následující členy (údaje z roku 2010):

  • Kurt Bobst, generální ředitel (CEO) Repower Group
  • Felix Vontobel, ředitel divize aktiv, zástupce generálního ředitele
  • Martin Gredig, ředitel finanční divize, Finanční ředitel (CFO) (opustil společnost v srpnu 2011)
  • Giovanni Jochum, ředitel divize Trhu
  • Rino Caduff, ředitel Repower Švýcarsko
  • Fabio Bocchiola, ředitel Repower Itálie

Kanceláře Bearbeiten

Ve Švýcarsku má skupina kanceláře v Beveru, Klostersu, Küblisu, Ilanzu, Landquartu, Poschiavu a Curychu. V Itálii operuje z kanceláře v Milánu, v Německu z Dortmundu a ve střední a východní Evropě z Prahy, Bukurešti a Sarajeva.

Výroba Bearbeiten

Repower má své vlastní výrobní investice ve Švýcarsku, Itálii a Německu, které produkují elektřinu na bázi různých technologií: vodní, tepelná a větrná. V roce 2010 vyrobily vlastní instalace skupiny okolo 1,800 GWh elektrické energie. Kromě toho má společnost podíl v jaderných elektrárnách ve Švýcarsku a Francii.

Tepelné elektrárny Bearbeiten

Repower má 61%-podíl ve společnosti SET S.p.A. (Milán), která provozuje kombinovanou paroplynovou elektrárnu v Teverole v italské provincii Caserta. Tato 400 MW instalace, největší elektrárna skupiny, byla uvedena do provozu na konci roku 2006.

Nukleární energie Bearbeiten

Repower drží podíly v jaderných elektrárnách ve Švýcarsku a ve Francii, které reprezentují instalovaný výkon okolo 50 MW.

Obnovitelná energie Bearbeiten

Vodní energie Bearbeiten

 
Hydroelektrárna Robbia

Skupina provozuje 16 ze svých vlastních hydroelektráren v kantonu Graubünden, ve Švýcarsku. Má rovněž podíly a práva odběru v dalších elektrárnách. Společnost má instalovaný výkon vodní energie celkově 443 MW.

Některé z těchto zařízení na výrobu vodní energie vyrábějí zelenou energii certifikovanou hvězdou naturemade. Značka hvězdy naturemade je udělována Asociací pro energii šetrnou k životnímu prostředí (VUE).

Větrná energie Bearbeiten

V Itálii provozuje skupina větrnou farmu v Corleto Perticara (9.3 MW), a drží podíl v další větrné farmě v Giunchetto na Sicílii (podíl společnosti Repower: 11,6 MW). V Německu vlastní společnost dvě větrné farmy, v Prettinu (10 MW) a Lübbenau (16 MW).

Aktuální projekty Bearbeiten

Skupina v současné době plánuje nebo dodává řadu velkých výrobních projektů:

  • Přečerpávací vodní elektrárnu Lago Bianco (1,000 MW): Zahájení stavby přečerpávací vodní elektrárny na jezeře Lago Bianco (kanton Graubünden, Švýcarsko) je plánováno na rok 2013. Uvedení stavby do provozu je plánováno v roce 2019. Tento velký projekt je vyvinut firmou Repower ve spolupráci s organizacemi na ochranu životního prostředí.
  • Uhelná elektrárna Saline Joniche (2 x 660 MW): SEI S.p.A. , pobočka firmy Repower, plánuje postavit uhelnou elektrárnu v nevyužívané průmyslové zóně v Saline Joniche (Kalábrie, Itálie).
  • Uhelná elektrárna Brunsbüttel (1,800 MW): Repower plánuje převzít podíl v uhelné elektrárně provozované konsorciem Südweststrom v Šlesvicku-Holštýnsku, v Německu.
  • Elektrárna s kombinovaným cyklem v Leverkusenu (cca. 430 MW): Existují plány postavit elektrárnu s kombinovaným cyklem v Chemparku v Leverkusenu, v Německu. Její uvedení do provozu je plánováno v roce 2014. Elektrárna je navržena tak, aby dosáhla účinnosti paliva více než 80% na základě kombinovaného tepla a energie. Provozovatel elektrárny Chempark, firma Currenta GmbH & Co. OHG, bude odebírat z elektrárny páru pro použití společnostmi operujícími v místě.
  • Elektrárna Chlus-Rhein (43 MW/10 MW): Existují plány na stavbu hydroelektrárny v obci Chlus (kanton Graubünden, ve Švýcarsku). Uvedení elektrárny do provozu je plánováno v roce 2016.

Obchodování Bearbeiten

Repower generuje 75% svého energetického obratu obchodováním; v roce 2010 tento obrat dosáhl 14 terawatt hodin.

Repower operuje na nejdůležitějších evropských energetických burzách z obchodního parketu, které se nachází ve třech kancelářích v Poschiavu (Švýcarsko), Miláně (Itálie) a Praze (Česká republika). Skupina sama sebe vidí jako aktivního obchodníka, který obchoduje s elektrickými, plynovými a uhlíkovými certifikáty. Kromě tohoto, oddělení obchodování s obnovitelnými zdroji energie obchoduje s elektřinou z obnovitelných zdrojů energie pro velké spotřebitele a obchodníky po celé Evropě. Na fyzické stránce obchodu firma Repower dodává elektrickou energii – z níž část je vyráběna samotnou firmou Repower, a část z ní je nakoupena z venku – velkoobchodním zákazníkům, obvykle prostřednictvím vysokonapěťové sítě. Společnost rovněž obchoduje s certifikáty na dodávku environmentální přidané hodnoty velkým koncovým spotřebitelům, nezávisle na síti. Na velkoobchodní úrovni skupina dodává standardní produkty, jako základ, špička a mimo špičku, jakož i profily.

Přenos Bearbeiten

Repower hrála významnou roli ve zvýšení přeshraničního výkonu mezi severní a jižní Evropou vybudováním mezinárodního vedení Bernina (380 kV/220 kV), které bylo zprovozněno v roce 2005 a převedeno provozovateli švýcarské národní sítě Swissgrid na konci roku 2012. Repower je partnerem ve Swissgrid.

V říjnu 2009, Repower spojila síly s firmou Edison a obcí Tirano pro zavedení prvního A/C obchodního vedení v Evropě. Repower a ostatní zainteresovaní partneři mají exkluzivní práva na použití vedení po dalších deset let. Běží pod zemí po celé své délce mezi Tiranem (Itálie) a Campocologno (Švýcarsko). Toto 150 kV obchodní vedení zvyšuje přeshraniční přepravní výkon o 150 MW, což pomáhá zajistit bezpečnou dodávku energie v Itálii a Švýcarsku.

Prodej a distribuce Bearbeiten

Švýcarsko Bearbeiten

Repower je předním poskytovatelem elektrické energie v jihovýchodním Švýcarsku, kde zásobuje okolo 75,000 odběratelů přímo nebo nepřímo prostřednictvím prodejců a provozuje distribuční síť.

Itálie Bearbeiten

Repower má pobočku v Miláně. Ta se zabývá prodejem a distribucí od roku 2002. Pobočka se specializuje na SME trh, a zásobuje malé a středně velké společnosti a veřejné instituce elektřinou a plynem. Má podíl okolo 7% tohoto segmentu. V roce 2010, Repower dodala téměř 4 terawatt hodiny elektrické energie v Itálii.

Německo Bearbeiten

V Německu, Repower dodává na trh elektrickou energii a certifikáty zelené energie pro SME odběratele a obce od roku 2007.

Rumunsko Bearbeiten

Repower zahájila provoz v Rumunsku v roce 2009. V červnu 2010 Repower vstoupila do rumunského distribučního obchodování nabytím Elcomex EN, společnosti, která zásobuje elektrickou energií malé a středně velké podniky. V červenci 2011 byla přejmenována na Elcomex EN Repower Furnizare România.

Externí odkaz Bearbeiten

[[Kategorie:Energetické firmy]] [[Kategorie:Švýcarské firmy]]

de:Repower AG