Йордан Николов Вакарелски (* 12 ноември 1919г. в с. Момина Клисура; † 17 януари 1990 г. в Пловдив) е български аграр-инженер и пионер на механизацията в селското стопанство в България.

Създава комплексна механизация за типичните култури в Тракия, с което издига нивото на земеделието в цяла Южна България. Едно от най-значителните му изобретения са вертикално-ротационните почвообработващи органи.

Той е един от основателите на катедра Механизация на селското стопанство в Аграрния университет Пловдив.

Биография

Bearbeiten

Проф. Йордан Вакарелски израства в с. Момина Клисура Пазарджишко. На 12 години загубва майка си. Завършва гимназия в Пазарджик, където живее и учи сам. Завършва Агрономо - лесовъдния факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски" през 1943г. През 1948г. като млад учен е изпратен на изследователска работа в Карловия университет в Прага.

 
Паметна плоча на фасадата на неговия дом в Пловдив

Кариерата си започва през 1947г. като асистент и основател на катедра Механизация на селското стопанство към Аграрния университет Пловдив, заедно с проф. Асен Кацаров. Още първите му статии през 1947 - 1950г. служат като указание за работа на първите механизатори в България. По-късно конструира и усъвършенства машини и апарати, специално за почвите и терените на Южна България и Родопската яка. Оригиналните му идеи са свързани с типичните за Южна България култури: мента, фъстъци, лук-арпаджик, моркови, шипки и др., при които най-малко са възможностите за ползване на чужд опит и машини. Много от тези нестандартни апарати са уникални и като изобретения са документирани в публикациите му.

Разработва брилянтна идея за вертикално-ротационни органи за окопаване защитната зона на окопните култури, т.е.повърхността между отделните растения, възлизаща от 37% до 63%. Така за първи път той решава проблема за цялостното окопаване на най-масовите култури: царевица, слънчоглед, памук, цвекло, картофи без прилагането на тежък ръчен труд.

40 години работи в Аграрния университет Пловдив и обучава две поколения агрономи. Той е първият доцент (1958г.) и първият професор (1966г.), израстнал в катедра Механизация на селското стопанство и неин дългогодишен ръководител. Автор е на 80 научни труда. Поддържа плодотворен контакт с учени от Германия (ГДР) от Университета "Ал. фон Хумболт" Берлин, Техническия Университет в Дрезден, Селскостопанската Академия в Потсдам, "Тимирязевската Академия" в Москва, Унгария, Япония и др.

Има щастлив брак със Зойка Вакарелска и две дъщери: Екатерина Петкова и Красимира Лангхайнрих.

Награди и отличия

Bearbeiten
  • Орден "Св.cв. Кирил и Методий" 1970г.

Избрани изобретения и публикации

Bearbeiten
  1. "Механични ръце за първо и второ окопаване на царевица и слънчоглед", Научни трудове на Висшия селскостопански институт (ВСИ) Пловдив 11, 1962г., №1,235-250.
  2. "Приспособление за засаждане на ментови корени и механизиране сеитбата на ментата",сп. Селскостопанска техника 1969г.,№13,95-106
  3. "Приспособление за засаждане на арпаджик",сп.Селскостопанска техника 1972г.,№1,13-15.
  4. "Сеещ апарат за фъстъци",сп. Механизация и електрификация на селското стопанство, 1962г.,№5,27-29.

Личност

Bearbeiten
  • Изявен практик, който редовно експериментира с техниците си.
  • Ентусиазиран турист, обхожда планините с колеги и фамилията си. Това е наследил от своя баща, който участвайки в три войни и две въстания е бил принуден да опознае планините.
  • Той е братовчед на бележития етнограф Христо Вакарелски.
  • В негова чест компютърната зала към катедра Механизация на селското стопанство на Аграрния университет Пловдив носи неговото име.
  • По повод 100 години от рождението на проф.Й.Вакарелски през 2019г. в Аграрния университет бе организирана изложба, посветена на него.

Източници

Bearbeiten
  1. Научно селскостопанско историческо дружество в България; съставители: Й.Ковачев, Д.Байлов, П. Иванов, И.Владимиров, К. Калчев, М.Минков, М. Маринов.,Енциклопедия "Учени и дейци в селското и горското стопанство в България" (родени 1914-1920г.); стр.37-38;"ЕВРОПРЕСА", издателство "Земя"; ISBN 954-8345-40-4
  2. Екатерина Й. Петкова, Красимира Й.Лангхайнрих "Проф. Йордан Вакарелски. Хроника на рода Вакарелски", Първо издание; Академично издателство на Аграрния университет Пловдив, 2017, ISBN 978-954-517-259-5
  3. Екатерина Й.Петкова,Красимира Й.Лангхайнрих "Проф. Йордан Вакарелски. Хроника на рода Вакарелски", Второ преработено и допълнено издание; Университетско издателство "Паисий Хилендарски" Пловдив, 2019, ISBN 978-619-202-382-9
  4. Изложба - 100години от рождението на проф. Йордан Вакарелски в Аграрния университет Пловдив