[1]


13 Na postaji Špilje imajo dve vrsti električne napetosti v voznem vodu, naštej obe napetosti?

Na postaji Špilje sta : enofazni sistem 15 kV, 16 2/3 Hz ÖBB in enosmerni sistem 3 kV SŽ.

14 Kako morajo uvoziti vlaki SŽ v postajo Špilje?


Praviloma morajo vse električne lokomotive uvoziti s spuščenim odjemnikom toka z zaletom ali s kinetično energijo.

15 Kdaj sme strojevodja na postaji Špilje dvigniti odjemnik toka ?


Strojevodja sme dvigniti odjemnika toka le po predhodno dobljenem ukazu vlakovnega odpravnika ali drugega pooblaščenega delavca. Ukaz oziroma zahtevek praviloma posreduje strojevodji vodja premika ali spremljevalec lokomotiv. Ukaz je možno posredovati tudi po RDZ C-12.

16 Kako morajo električne lokomotive prevoziti ozemljeno nevtralno cono v km 257+942 v postaji Špilje?


Vse električne lokomotive morajo nevtralno cono prevoziti s spuščenim odjemnikom toka z zaletom ali s kinetično energijo. Signal »Stoj za vozila z dvignjenim odjemnikom toka« je nameščen na vozni mreži.

17 Naštej vse pooblaščene delavce postaje Špilje, ki smejo predati ukaz za spremembo lege odjemnika toka po predpisanem vrstnem redu:


Ukaz za dvig / spustitev odjemnika toka odda vlakovni odpravnik praviloma po radijski zvezi vodji premika (spremljevalcu lokomotiv) ali strojevodju neposredno (RDZ C-12). Ukaz vodja premika posreduje strojevodju, ki ga mora ponoviti. Po izvedbi ukaza strojevodja obvesti vodjo premika o izvršitvi ukaza. Vodja premika o izvršitvi obvesti prometnika.

18 Ali se vsi pogovori na radijskih vezah snemajo in kakšen je postopek, če na sredstvih za sporazumevanje nastanejo motnje ali se registrofon pokvari?


Vsi pogovori po radijski zvezi se morajo snemati potom registrofona. Pri motnjah na sredstvih za sporazumevanje ali registrofonu se vsi ukazi za ravnanje s tokovnimi odjemniki dajejo v pisni obliki (na dokazen način).

19 Na kakšen način se preda strojevodji zahtevek za dvig / spustitev odjemnik toka v primeru motenj na sredstvih za zveze?


V primeru motenj na sredstvih za sporazumevanje se obveščanje opravlja na dokazen način z splošnim nalogom, ki ga vlakovni odpravnik preda po pooblaščenem delavcu strojevodji. Strojevodja potrdi prevzem naloga s podpisom na nalogu in ga vrne pooblaščenem delavcu, ta pa ga vrne vlakovnem odpravniku.