Jiří/Georgi Prošek Bearbeiten

Hauptartikel: Jiří Prošek

Theodor/Bogdan Prošek Bearbeiten

Hauptartikel Bogdan Prošek

Theodor/Bogdan Prošek war von Beruf Chemiker (???). ???????

Vaclav Prošek Bearbeiten

Hauptartikel: Vaclav Prošek

Josef Prošek Bearbeiten

Hauptartikel: Josef Prošek

Geschäftszweige Bearbeiten

Brauerei Prošek Bearbeiten

Hauptartikel: Brauerei Prošek

Löwenbrücke und Adlerbrücke Bearbeiten

Die Brüder Prošek haben sieben Jahre nach der Brauerei (1881 bis 1884) auch die Löwenbrücke (1888 bis 1891) und die Adlerbrücke (1889 bis 1891) erbaut.

Druckerei Bearbeiten

Hauptartikel: Hofdruckerei Sofia

Die Hofdruckerei Sofia (bulg. Придворна печатница), später Staatsdruckerei Sofia wurde 1879 von den Brüdern Jiří Prošek und Theodor Prošek in Sofia gegründet.

Hafen Warna Bearbeiten

Hauptartikel Hafen Warna

Stanislwa Dombrowski Bearbeiten

Станислав Домбровски - Ст. Домбровски посвещава следващите три години от живота си на нашето национално-революционно движение. В Славянския дом – гарова сграда в с. Ябълково, седалище на тайния комитет, графът се запознава с Васил Левски. - Непримирим революционер, инж. Домбровски се нагърбва през 1872 г. да организира бойна чета от яки момци, които работят на жп-строежа, и да ги обучи на професионални военни умения. Той проявява упорито усърдие в подготовката на четниците, учи ги да въртят и сабя. - Когато напредват в усвояването на фехтовката, графът и колегата му инж. Антонин Свобода – чех, отиват в Одрин да закупят и необходимото за четата огнестрелно оръжие. С преждевременната гибел на Апостола през 1873 г. излиза наяве и дейността на тайния комитет в революционната борба. Граф Домбровски е принуден да мине в нелегалност. - Има и свидетели от Ябълково, които разказват как по време на Руско-турската освободителна война бойната му чета, под ръководството на инженера, е прекъснала жп-линията недалеч от селото и така войските на Сюлейман Паша не успяват да се придвижат навреме до фронта. - От есента на 1870 до лятото на 1873 г. графът е член на Интернационалния таен революционен комитет в Алмали (дн. село Ябълково, Хасковско). Той е съставен от българи, поляци и чехи. За седалище на комитета служи тъй нареченият Славянски дом – една непретенциозна постройка, която днес е уникален паметник в историята на българските железници и на революционното ни минало. Тук често минава Левски и възлага задачи на високо образованите хора с широка славянска душа. - Председател на Интернационалния таен комитет е даскал Д. Х. Ралов. - организира през 1872 г. рота за военно обучение, както го е учил Апостолът. Графът ги карал да тренират и фехтовка с думите: “Трябва да научите как се режат турски глави!” - Двамата с инженер Свобода заминават за Одрин, за да купят на учениците си оръжие. В Одрин полякът се скарва със своите колеги, които под влияние на гърците преследвали всички българи като бунтовници. Когато се връща в Алмали, той уволнява всички гърци, които работят при него. - След смъртта на Апостола през 1873 г., Домбровски трябва да потъне в нелегалност, тъй като се разкриват връзките на Славянския комитет с революционните комитети в района. Той заминава в Сливен при свои сънародници от разпуснатия Казак-алай на Михаил Чайковски. -