Originaldatei(2.560 × 1.920 Pixel, Dateigröße: 1,15 MB, MIME-Typ: image/jpeg)

Diese Datei und die Informationen unter dem roten Trennstrich werden aus dem zentralen Medienarchiv Wikimedia Commons eingebunden.

Zur Beschreibungsseite auf Commons


Beschreibung

Beschreibung
Čeština: Hradisko svatého Klimenta - informační tabule. Text: NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

HRADISKO SV. KLIMENTA Počátky osídlení temena kopce sv. Klimenta (kóta 460) sahají snad až do pravěku, do doby bronzové. Osídlení trvalejšího charakteru souvisí s 9. stoletím, kdy zde, na strategicky výhodné a dobře chráněné poloze nad starou obchodní stezkou spojující Pomoraví z Brněnskem, došlo k založení hradiska. Velkomoravské stáři je archeologicky prokázáno u jeho vnitřní hradby tvořené čelní kamennou zdí a hlinitodřevěnou konstrukci, datace vnější hradby je prozatím nejistá. Ze sídlištních objektů na ploše hradiska si zaslouží pozornost především kovolitecká dílna s nálezy tyglíků (odlévacích nádobek) a keramiky s nataveninami barevných kovů, prokázáno bylo i místní zpracování železa. Obydlí stála v řadě asi 50 m západně od kostela. Zlomky malt pocházející z výplní jam naznačují, že zde v 9. století stála nějaká stavba z kamene kladeného na maltu se stěnami omítnutými kvalitní vápennou maltou. Pozdější tradice umisťuje na hradisko kostel, v němž měly být uloženy ostatky sv. Klimenta do doby, než je Konstantin a Metoděj přenesli do Říma. Pověsti také kladou do blízkosti kostela církevní školu vedenou samotným Metodějem. Na existenci velkomoravského kostela ztotožňovaného nejčastěji s presbytářem, tj. objektem 1. stavební fáze, však prozatím mezi archeology a historiky nepanuje jednotný názor. Přesto na nejvyšším místě hradiska v období raného středověku církevní komplex stát musel, neboť se k roku 1358 vztahuje listina, podle níž bylo toto místo „s kaplí a budovou k ní přiléhající” darováno brněnským augustiniánům – poustevníkům – ke zřízení proboštství (kostela a kláštera). Právě augustiniánům jsou také připisovány některé přístavby a dostavby k už dříve postaveným zděným objektům i hroby v nich objevené. Nicméně již v roce 1421 byl konvent nejprve zničen husity a posléze úplně opuštěn. Samotné hradisko zpustlo v průběhu 16. století. Už v 18. století začaly trosky zděných staveb a mohutné valy přitahovat pozornost hledačů pokladů. O něco později je vystřídali nejprve amatérští výkopci a posléze od počátku 20. století i profesionální archeologové. V letech 1904–1905 to byli R. Čechmánek, F. Příkryl a J. Nevěřil, později pak K. Hanák, A. Zelnitius, V. Hrubý a V Ondruš. Jako poslední zkoumal na hradisku v roce 1989 L. Galuška.

Temeno kopce sv. Klimenta s vyznačením polohy kostela a průběhu předsunutého valu, vnitřní hradby s čelní kamennou zdí a vnějšího valu s příkopem. Podle S. Zacherleho.

zdivo 1. stavební fáze zdivo 2. stavební fáze zdivo 3. stavební fáze

Předpokládaný půdorys kostela 1. a 2. stavební fáze. Podle V. Ondruše

Předpokládaný půdorys kostela po 3. augustiniánské stavební fázi s vyznačením hrobů ze 14. a 15. století podle R. Čechmánka a V. Ondruše.
Datum
Quelle Eigenes Werk
Urheber P.matel

Lizenz

Public domain Ich, der Urheberrechtsinhaber dieses Werkes, veröffentliche es als gemeinfrei. Dies gilt weltweit.
In manchen Staaten könnte dies rechtlich nicht möglich sein. Sofern dies der Fall ist:
Ich gewähre jedem das bedingungslose Recht, dieses Werk für jedweden Zweck zu nutzen, es sei denn, Bedingungen sind gesetzlich erforderlich.

Kurzbeschreibungen

Ergänze eine einzeilige Erklärung, was diese Datei darstellt.

In dieser Datei abgebildete Objekte

Motiv

Dateiversionen

Klicke auf einen Zeitpunkt, um diese Version zu laden.

Version vomVorschaubildMaßeBenutzerKommentar
aktuell14:43, 24. Mär. 2008Vorschaubild der Version vom 14:43, 24. Mär. 20082.560 × 1.920 (1,15 MB)P.matel{{Information |Description= {{cs|Hradisko svatého Klimenta - informační tabule}} |Source= self-made |Date= 23. 9. 2006 |Author= P.matel |Permission= |other_versions= }} Category:Chřiby

Die folgende Seite verwendet diese Datei:

Globale Dateiverwendung

Die nachfolgenden anderen Wikis verwenden diese Datei:

Metadaten