Originaldatei(1.704 × 2.272 Pixel, Dateigröße: 3,05 MB, MIME-Typ: image/jpeg)

Diese Datei und die Informationen unter dem roten Trennstrich werden aus dem zentralen Medienarchiv Wikimedia Commons eingebunden.

Zur Beschreibungsseite auf Commons


Beschreibung

Beschreibung
English: Divadlo Minaret je pražský profesionální soubor se zaměřením na činoherní tvorbu pro děti a mládež. Vzniklo v roce 1994 a dosud vytvořilo dvanáct pohádkových inscenací a tři tituly pro dospělé. Tvorba souboru je výhradně autorská - k jednotlivým titulům vznikají vlastní dramatické texty, původní písně a hudební doprovod. Minaretu je blízká hravost, laskavý humor a harmonizující, citový aspekt pohádkových příběhů.

V současné době je Minaret jedním z mála činoherních souborů na území hlavního města Prahy, které udržují pravidelný víkendový provoz pro rodiče s dětmi – svá představení uvádí v Redutě (Praha 1, Národní 20) a spolupracuje i s dalšími pražskými scénami (např. Divadlo U Hasičů – Praha 2), vystupuje i mimo Prahu . Soubor vystupuje od září do června a během jedné sezóny odehraje přibližně devadesát až jedno sto představení (převážně v Praze). Na přípravě inscenací se podílí stabilní tvůrčí tým. Vedoucím Divadla Minaret je Luděk Jiřík (herec Městského divadla Mladá Boleslav), který je v Minaretu zároveň režisérem. Dramaturgii zajišťuje Renata Nechutová, která je autorkou všech dosud vytvořených pohádkových her. Stálými výtvarnými spolupracovníky Minaretu jsou scénograf Adam Pitra a textilní výtvarnice Ivana Křivánková. Minaret spolupracuje se špičkovými hudebními spolutvůrci – se skladatelem Petrem Maláskem, Vladimírem Franzem, bratry Krčkovými a dalšími. Choreografie inscenací je dílem Evy Velínské. Na činnosti Minaretu se podílí přibližně šestnáct herců (např. Radek Valenta, Zdeněk Kovář, Tereza Ludvíková, Michaela Váňová, Ivo Theimer, Radim Jíra a další). Soubor má na repertoáru 12 pohádkových inscenací: autorskou pohádku s písničkami Jaromíra Nohavici Tři veselá prasátka, poetickou pohádku s hudbou Antonína Dvořáka O Rusalce, hravý příběh o přírodě a kamarádství lesních skřítků Skřítci v údolí, veselou pohádkovou hru o vzniku Země a člověka Stvoření světa, mravoučnou pohádku o dobrodružství Jeníčka a Mařenky O chaloupce z perníku, vánoční příběh o narození Ježíška Putování do Betléma, pohádku o potrestaném kocourovi Myšáci jsou rošťáci!, českou lidovou pohádku se zpěvy a tanci Kominíkovo štěstí, rozpustilou pohádkovou komedii o rodině duchů Strašidla v Čechách, fantazijní pohádkový příběh na motivy života Františka z Assisi Kouzelný les, současnou pohádku o hračkách vytoužených i odložených Svět hraček a inscenaci, která vznikla k 15. výročí existence souboru a je ztřeštěnou féérií se známými pohádkovými postavami z inscenací souboru Pohádkový minaret. Tyto inscenace divadlo uvádí o víkendech pro rodiče s dětmi i ve všední dny dopoledne pro žáky základních a mateřských škol. Herecké kurzy Divadla Minaret pro děti a mládež – Studio Divadla Minaret

Těžiště činnosti Divadla Minaret je v uvádění představení pro děti a mládež. Vedle toho však členové Divadla Minaret ještě od roku 1996 vedou kurzy dramatické výchovy, které dětem a mládeži ve věku od osmi do šestnácti let umožňují získání základní herecké průpravy. Součástí kurzů je pohybová a hlasová výchova, práce na textu a příprava konkrétního divadelního vystoupení. Lektory zábavně-vzdělávacího cyklu divadelní výchovy na Praze 6 (kam se studio po třináctiletém působení na Praze 7 přemístilo) jsou Renata Nechutová a Luděk Jiřík. Od sezóny 2009/2010 tyto dramatické kurzy probíhají na Praze 6 (zkušebna v Základní škole Na Dlouhém lánu ve Vokovicích).
Datum
Quelle Eigenes Werk
Urheber Divadlominaret

Lizenz

Public domain Ich, der Urheberrechtsinhaber dieses Werkes, veröffentliche es als gemeinfrei. Dies gilt weltweit.
In manchen Staaten könnte dies rechtlich nicht möglich sein. Sofern dies der Fall ist:
Ich gewähre jedem das bedingungslose Recht, dieses Werk für jedweden Zweck zu nutzen, es sei denn, Bedingungen sind gesetzlich erforderlich.

Kurzbeschreibungen

Ergänze eine einzeilige Erklärung, was diese Datei darstellt.

In dieser Datei abgebildete Objekte

Motiv

Dateiversionen

Klicke auf einen Zeitpunkt, um diese Version zu laden.

Version vomVorschaubildMaßeBenutzerKommentar
aktuell20:26, 30. Aug. 2010Vorschaubild der Version vom 20:26, 30. Aug. 20101.704 × 2.272 (3,05 MB)Divadlominaret{{Information |Description={{en|1=Divadlo Minaret je pražský profesionální soubor se zaměřením na činoherní tvorbu pro děti a mládež. Vzniklo v roce 1994 a dosud vytvořilo dvanáct pohádkových inscenací a tři tituly pro dospělé. Tvorba

Die folgende Seite verwendet diese Datei:

Globale Dateiverwendung

Die nachfolgenden anderen Wikis verwenden diese Datei:

Metadaten